Αναγνώστες

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Οδηγός αγορών απο E-bay


.............Tαραραραν!!!!...............
...
...Σας παρουσιάζω το....
 

Μια φορά και ένα καιρό που λέτε ....

.................ήθελα να πάρω  ένα καλώδιο για την τότε φωτογραφική μου,  το οποιό εδώ στα φωτογραφικά είδη κόστιζε περίπου 16 ευρώ!!! Ναι !!!! 16 ευρώ ένα απλό καλώδιο! Το θεώρησα εξωφρενικό, και έτσι άρχισα να ψάχνω στο e-bay μήπως και υπάρχει.Είχα ψιλοχαζέψει στο παρελθόν αλλα ποτέ δεν είχα αγοράσει κάτι. Εκανα λοιπόν το research μου και το βρήκα 0.90$ και 0.6$ τα μεταφορικά, οπότε κάτι λίγο παραπάνω απο 1 ευρώ - σύνολο!
Απο τότε φυσικά, άρχισα να ψάχνομαι για τα πάντα μέσω e-bay (και internet γενικότερα).

3 χρόνια  και τουλάχιστον 213 αγορές μετά (λέω τουλάχιστον γιατί τόσα είναι τα feedback που μου έχουν αφήσει, και δεν αφήνουν ΟΛΟΙ οι πωλητές feedback) , συνεχίζω ακάθεκτη.
Εχω αγοράσει ότι μπορείτε να φανταστείτε. Τσάντες, καλλυντικά, αξεσουάρ, σουτιέν, καλώδια, θήκες κινητών, μανό,γυαλιά, κουμπώματα για σκουλαρίκια, στρατιωτικά είδη, ζώνες, ημερολόγια,ρολόγια, mp3, πιεσόμετρο,σπόρους για τον κήπο μου,ηλεκτρολογικά τζιτζιμπλίκια για την δουλειά, δαχτυλίδια, κρεμαστά, υλικά για ακρυλικα νύχια, και πάρα-πάρα πολλά άλλα...

Υποθέτω πως όλες λίγο-πολύ γνωρίζετε τι να κάνετε για να δημιουργήσετε λογαριασμό εκεί και να είστε έτοιμες για τις αγορές σας ,όποιες δεν γνωρίζουν, υπάρχουν πολλά tutorial στο ίντερνετ, ή μπορούν ακόμα να μου στείλουν κάποιο pm στο facebook να με ρωτήσουν ή έστω και να μου ζητήσουν ένα ξεχωριστό post για τα “προκαταρκτικά”
(Κάρτα, σύνδεση με paypal, προετοιμασία, κτλ)

• • •
Ας αρχίσουμε λοιπόν....
• • • 
 
Απο ποιο e-bay να αγοράσω?

Προσωπικά πάω στο αμερικάνικο (.com) μιας και στις λίστες του έχει πωλητές απο παντού. Εαν το κόστος της παραγγελίας είναι πάνω απο 40ευρωπουλάκια, προσπαθώ να βρω το αντίστοιχο στο Αγγλικό e-bay (co.uk) Συνήθως είναι πιο ακριβό το Αγγλικό, γιαυτό και δεν το προτιμώ. Αλλα αν είναι να μπλέξω με τελωνεία και εκτελωνισμούς, τότε , ντάξ, δεν πειράζουν και λίγα παραπάνω αν δώσω.

Και τώρα τι κάνω? 

Ξεκινάμε με ένα πολύ καλό ψάξιμο. Διαφορετικές λέξεις για το ίδιο πράγμα, ακόμα και επιτηδευμένα ορθογραφικά (υπάρχουν νομίζω και ειδικά προγράμματα για αυτό!) ώστε να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα αποτελέσματα για το ίδιο προϊόν. 

Κάνουμε παράλληλα και ένα ψάξιμο ΕΚΤΟΣ e-bay για να δούμε σε τι τιμές κυμαίνεται αυτό που ψάχνουμε, γιατί e-bay δεν σημαίνει απαραίτητα και η φθηνότερη επιλογή ;)

Κοιτάμε πάντα το description ΚΑΛΑ. Το πως μας φαίνεται στην φώτο δεν ανταποκρίνεται απαραίτητα με την πραγματικότητα. Την έχω πατήσει περιμένοντας τσάντα σε μεγάλο μέγεθος, γιατί έτσι φάνταζε στην φώτο, και τελικά ήταν μικρούλα, κάτι που ο πωλητης έγραφε στις διαστάσεις αλλα σαν χαζή δεν έδωσα σημασία.. Το ίδιο και σε ml διάφορων προϊόντων. Και αν δεν είστε σίγουροι για κάτι, ρωτήστε τον ίδιο τον πωλητή. 


Ωραία, μου βγάζει τόσα αποτελέσματα, ΤΙ να διαλέξω?

Προφανώς το προϊόν με την καλύτερη δυνατή τιμή και απο αξιόπιστο πωλήτη (ορισμένες μπορεί να να ενδιαφέρεστε και για τον χρόνο παράδοσης, αρα εκεί πάμε σε πωλητές απο Αγγλία ..)
Ποιός είναι λοιπόν αξιόπιστος πωλητης; 
 
Αυτό θα το δείτε απο το rating. Εγώ συνηθως αγοράζω με πάνω απο 98-99 % rating, ΑΛΛΑ κοιτάω και τα αρνητικά feedback τους για να δω για ποιον λόγο δόθηκαν. Αλλο ενα αρνητικό γιατί άργησε η παραγγελία (κάτι που πολλοί πωλητές γράφουν ΗΔΗ ούτως ή αλλως) και αλλο ενα αρνητικό rating γιατί στέλνει κακής ποιότητας προϊόντα/δεν κάνει refund σε περίπτωση προβλήματος,κτλ.
( Επίσης, κατα προτίμηση να έχει κάνει και αρκετες πωλήσεις, να μην είναι ''φρέσκος''. Αφενός γιατί είναι “τεσταρισμένος” και αφετέρου γιατί αλλη βαρύτητα έχει το 100% ενός πωλητή με 50 πωλήσεις και άλλη ενός με 10.000+ )

Αν είναι Power Seller - ακόμα καλύτερα (Αν κάποιος είναι Power Seller σημαίνει ότι κάνει πολλές πωλήσεις.. Για να τον προτιμάνε, κάτι ξέρουν ;)

 Αν έχει  Pay Pal Buyer Protection  -ακόμα πιο καλά! ( Αν κάποιος πωλητής το έχει ,σημαίνει ότι αν γίνει καμια στραβή το Pay Pal σας αποζημιώνει έως και $1.000.)

ΠΡΟΣΟΧΗ : Πάντα μα πάντα αγορά μέσω paypal ποτέ μην δεχτείτε συναλλαγή απο πωλητή ΕΚΤΟΣ e-bay, μιας και  δεν σας παρέχει καμία ασφάλεια στις αγορές σας.

Καλύτερη δυνατή τιμή;

Το συνολικό κόστος εξαρτάται απο 2 πράγματα. Το κόστος του προϊόντος, και τα μεταφορικά.
Τι να το κάνεις αν βρίσκεις (πχ.) ένα κραγιόν της Revlon 4 ευρώ και έχει 7 μεταφορικά; Τι να το κάνεις πάλι αν σου βάζει δωρεάν μεταφορικά και 11 ευρώ την τιμή;
(Αν και μεταξύ αυτών των δύο περιπτώσεων και ΑΝ σκοπεύετε να πάρετε και άλλα προϊόντα απο τον ίδιο αγοραστή , να διαλέγετε την πρώτη περίπτωση, μιας και υπάρχει σε κάποιους πωλητές η δυνατότητα εκπτωσης ( combine shipment) και αφορά τα μεταφορικά )

''Παίξτε'' με το φίλτρο που σας δίνει το e-bay λοιπόν,και διαλέξτε ώστε να σας βγάζει τα αποτελέσματα απο το φθηνότερο στο πιο ακριβό βάση τιμής ΚΑΙ μεταφορικών μαζί.
Προσοχη !!!! Να τσεκάρετε πάντα οτι έχετε επιλέξει Ελλάδα για αποστολή .. Βy default, το e-bay πολλές φορές βάζει την Αμερική, και απο πχ. free shipping που μπορεί να σου βάζει ένα προϊόν, μπορεί να έχει μεταφορικά για Ελλάδα,, ή να μην στέλνει καν εδω!


Ντάξει λοιπόν, ψωνίσαμε, τώρα;

Περιμένουμε.... :D (δεν έχω χειρότερο... πφφφφφ)
Να υπολογίζετε (χωρίς να είναι πάντα στάνταρ, οκ?) οτι τα προϊόντα απο Αγγλία έρχονται σε 3-10 μέρες, απο Αμερική σε 7-15 , απο Ασια (Κορέα, Ιαπωνία) σε 10-15, και  απο Κίνα 20-30 μέρες. Πολλοί πωλητές έχουν γράφουν και το estimation time απο μόνοι τους..


Ηρθε επιτέλους (Γιούπιιιιι!!!!!!!!!!!!)
Αφήστε feedback (οταν λαμβάνετε το προϊόν - ποτέ νωρίτερα ! ). Είναι πολύ σημαντικό για άλλους αγοραστές, καθώς και για τον ίδιο τον πωλητή μια καλή αξιολόγηση


Και αν κάτι πάει στραβά/αργήσει//χαθεί/έρθει χαλασμένο?
Επικοινωνήστε πρώτα με τον πωλητή. Τις περισσότερες φορές θα βρείτε άκρη. Σε λογικά πλαίσια, δηλαδή μην περάσουν 4 μέρες και του στείλετε γιατί αργεί το δέμα σας!!!
Προσωπικά μου έχουν χαθεί 2-3 πράγματα και έχει τύχει να μου δώσουν τα λεφτά μου πίσω,ή να μου το ξαναστείλουν. Στην περιπτωση αυτή αφήστε feedback ( και θετικό )– εξηγώντας τι έγινε όμως.
Πχ: ''Order was lost/delayed but seller refund me. Very professional'' και διάφορα τέτοια ευγενικά λογάκια
Αν δεν βγάλετε άκρη υπάρχει το dispute. Oυσιαστικά καταγγέλετε μέσω e-bay ή paypal τον πωλητή, για να πάρετε τα λεφτά σας πίσω,
Γι'αυτό και...
----- ΚΡΑΤΑΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ -----
Ε, αν χρειαστεί να πάτε σε dispute, τότε φυσικά και αφήνετε αρνητικό feedback, δεν το συζητάμε!!!

• • •
Λίγα λόγια για τις αγορές για ''εμάς'' (τις beauty bloggers, τις beauty junkies, τις γυναίκες με μια ιδιαίτερη αδυναμία στα καλλυντικά  - βρε αδερφέ!!!...)

•   Τα Mac που θα βρείτε στο e-bay είναι κατα 99% fake. Μη μπείτε καν στην διαδικασία.
Οπως είπα υπάρχει και η λύση του dispute, αλλα γιατί να μπεις σε τέτοια ταλαιπωρία?
•  Πολλά Bobbi Brown και Nars, επίσης fake. Δείτε μια ενδιαφέρουσα λίστα
Γενικά,υπερβολικά χαμηλές τιμές σε high-end προϊόντα; Mυρίζει fake. Αποφύγετε το.
•  Απο καλλυντικά έχω ψωνίσει Nyx, Revlon,China glaze, Opi (προσοχή, κάποια είναι fake, οχι όμως ολα, ουτε καν τα περισσότερα ), διάφορα μάρκα-με-καψες επίσης, όπως τις παλλέτες με τις 88/120 σκιές, . No problem μέχρι τώρα, ούτε με τους πωλητές ούτε με τα προϊόντα.
Για την Nyx : Η pork daisy και η joy, έχουν τις καλύτερες τιμές και κάνουν και combine shipment  Mην το ψάχνετε καν αλλού.!

Τέλος,  έτσι για να σας δείξω τι ψώνισα τελευταία....

• Αυτή τη φανταστική τσάντα στην μπεζ απόχρωση
•Αυτή την λίγο πιο κλασσική σε navy blue (την παρείγγειλα επίσης και σε 2 φίλες μου)
• Την παλέτα με τα concealer (αφού βέβαια είδα reviews στο youtube)
• Ενα φορτιστή/καλώδιο για το κινητό σε φούξια απόχρωση
•και μια φούξια θηκούλα για το blackberrάκι μου!

Aυτά απο μένα!!! Ελπίζω να ήμουν αρκετά κατανοητή και να σας βοήθησα, έστω και λίγο!
Φιλάκια!!!!!!!!!!






17 σχόλια:

  1. POLI POLI WRAIO POST!!!Na mas kaneis kai ena review me tin paleta me ta concealer!!!!eeee????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά! Περιμένω να μου έρθει αυτές τις μέρες! Θα κάνω και swatches φυσικά, να δούμε πόσο καλή κάλυψη έχει!
      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  2. Κάτω στις υπέρογκα αυξημένες τιμές στα ελληνικά μαγαζιά, ναι στο eBay! Εχω πάρει απο καλλυντικά, μέχρι θήκες για το ipad, το αγόρι μου γυαλια, ρούχα, οοολα τα καλώδια του υπολογιστή. Για εμάς τωρα, σχεδον ολα τα Mac fake εκτός απο κοπέλες που πουλάνε δικά τους, πιο φτηνά nyx δεν θα βρείτε πουθενά, απίστευτα πολλα fake Bobbi brown, συλλογές της sephora με 10 δολάρια για Nars εξαιρετικές,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι! Ναι στο e-bay! Μια απο τα ίδια και γω που λες! Τα πάντα απο e-bay!
      Συλλογές της Sephora? Χμ..

      Διαγραφή
  3. πολύ καλό και χρήσιμο, θα σε λινκάρω στο μπλογκ μου όταν μαζέψω όλους τους οδηγούς που φτιάχνω για το online shopping!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι! Ευχαριστώ! Περιμένω να διαβάσω και τους υπόλοιπους!

      Διαγραφή
    2. πριν λίγες μέρες έκανα ένα ποστ σχετικό με το δικό σου, αν θες δες το! ειναι για το τι γινεται αν κατι παει στραβα...

      Διαγραφή
  4. Ψωνιζω και εγω και ο φιλος μου σχεδον τα παντα,τωρα τελευταια κρατιεμαι και προσπαθω και στηριζω λιγο περισσοτερο τα εδω μαγαζια στην Ελλαδιτσα μας και ας δινω κατι παραπανω,ετσι και αλλιως θα τα εδινα στα μεταφορικα,καποιες φορες.
    Αλλο θελω να ρωτησω,που μου εκανε εντυπωση-Παρατηρησα πως δε διαλεγεις top rated sellers,εγω παω σε ποσοστα feedback πανω απο 99.7.Και εγω βλεπω κινεζους με διαφορα καλουδια αλλα εχουν πιο χαμηλα feedback και δισταζω....
    Με ποια κριτηρια εκανες το βημα και εκανες αγορα απο χαμηλο σε βαθμολογια πωλητη;Να ξερω και εγω...Μονο που σκεφτομαι τη κοροιδια του φιλου μου αμα τη πατησω με κανα Κινεζο....(συνεργαζεται εν τω μεταξυ με την εν λογο αξιαγαπητη φυλη
    και μερικες φορες οπως και εμεις,ε....κατι κομπινες τις κανουν).
    Σε φιλω,καλη συνεχεια.
    υ.γ Μακαρι ολες να χουμε λεφτα,δεν αγοραζουν απλα αγαθα,τα καταραμενα,αλλα αξιοπρεπεια...Αντε,ΑΜΙΗΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν διαλάγω πωλητές με χαμηλά feedback, το 98,8-99 (και πάνω) είναι ικανοποιητικό!
      Ειδικά για κινέζο! Γιατί λέω ειδικά? Γιατί τα πράγματα απο Κίνα αργούν να έρθουν ούτως ή αλλως, και δεν είναι όλοι οι αγοραστές σαν και μένα που θα περιμένουν να έρθει, άλλοι στις 15 μέρες θα αρχισουν τα αρνητικά feedback, και τέλος!Και όπως έγραψα, πάντα μα πάντα κοιτάζω ΤΙ feedback έχει! Ξέρεις πόσοι πωλητές έχουν κάτω απο 99 λόγω καθυστέρησης στο shipping?
      Και να σου βασικά, εξαρτάται και απο το προϊόν. Δηλαδή αν ποτέ αποφασίσω να πάρω μια φωτογραφική για παράδειγμα, εκεί θα ψάξω τον καλύτερο. Για ένα καλωδιάκι, δεν με πειράζει ο μη top rated. Ασε που δεν είχα ποτέ πρόβλημα μέχρι στιγμής. Και ότι χάθηκε μου το κάνανε refund.

      Διαγραφή
  5. Προσπαθω να στηριζω οσο μπορω τα ελληνικα μαγαζια,αλλα καποιες φορες ε,ενταξει,ειναι πολυ φτηνοτερα καποια πραγματα στο E-bay.
    Να ρωτησω κατι;Τop rated sellers,δεν επιλεγεις παντα;
    Γμτ,παντα παω σε πωλητες με 99% και πανω Feedback.
    Ειμαι υπερβολικη;Ειδικα εδρα σε Ασια,Κινα,κλπ μονο απο Strawberry εχω ψωνησει,αλλα ειναι Σουηδια(καπου εκει)τα γραφεια και οι ιδιοκτητες οποτε δε πιανεται.χαχαχχα.
    Περιμενωωωω,φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον βγήκε δεύτερη φορά το μνμ!
      Μάλλον είσαι λίγο! Αλλα καλά κάνεις! Απλώς εγω δεν έχω πρόβλημα ούτε με αυτούς.

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραίο ποστ και κατοτπιστικό! Με γεια σου! η μπλε τσάντα τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώωωω! Ελπίζω να βοήθησα, ε???????????
      Και μένα μαρέσει! Ακόμα δύο σου λέω πήρα, την είδαν δυο φίλες και την θέλανε!
      (Θα λέει ο πωλητής, τι σκατα πάθανε οι Ελληνίδες με αυτήν?)

      Διαγραφή
  7. Ευχαριστω για ολα ναι βγηκε και δευτερο μνμ γιατι δεν ειδα το πρωτο να εμφανιζεται και μετα απο αρκετη ωρα και λεω ας ξαναγραψω,ευχαριστω για το κοπο να μου απαντησεις 2 φορες!Χαχαχαχ,ευχαριστω πολυ και παλι (και να προτεινεις κανα καλο πωλητη,να παιρνουμε καμια ιδεα,εμενα μου ερχεται π.χ το Vanity Palace,στο e-bay uk.)
    Σας φιλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ εσυ μπήκες στον κόπο να σχολιάσεις, δεν θα σου απαντήσω? Προσπαθώ να μην αφήνω σχόλιο αναπάντητο, όσο έχω ίντερνετ τουλάχιστον, χιχιχιχ.
      Καλό πωλητή για τι? Εχω πολλούς!!

      Διαγραφή
    2. Να εισαι καλα,εισαι πολυ ευγενικη και υπομονετικη-αρετες πραγματικα σπανιες!
      Τι να σου πω κοπελια,ο,τι εχεις σε Αμερικανο η`Κορεατη ρουχα και τσαντες,καλλυντικα (απο Αμερικη).Ε,τελος παντων χαχχαχ,ο,τι προτεινεις θα το διαφυλαξω για μελλοντικη χρηση.`Οποτε δε βαριεσαι και εχεις χρονο προτεινε μου- -δοκιμασμενους απο σενα!
      Ευχαριστω πολυ πραγματικα-Και σου ξαναλεω,οποτε εχεις καιρο,θα περιμενω,μην αγχωνεσαι,αν θες οριστε και το e-mail μου despoinakapa@gmail.com.
      Καλη συνεχεια και καλη δυναμη σε ολες μας!

      Διαγραφή